Sportfondsen viert 100ste verjaardag

Nieuws

Sportfondsen viert 100ste verjaardag

100 jaar

Op 14 juni a.s. is het exact 100 jaar geleden dat rechtenstudent Han Bierenbroodspot ‘NV De Sport-fondsen’ oprichtte met als doel (overdekt) zwemmen toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Anno 2023 is dit initiatief uitgegroeid tot een organisatie met sportcentra in zo’n 100 gemeenten in heel Nederland, waar mensen met plezier kunnen bewegen en ontmoeten. Een bijzondere mijlpaal die wordt gevierd met winacties en een speciale jubileumwebsite.

Omdat in de jaren ’20 van de vorige eeuw zwemmen alleen was weggelegd voor de elite, bedacht rechtenstudent Han Bierenbroodspot, samen met Eddie van Es, het plan om geld voor een nieuw overdekt zwembad bijeen te brengen door middel van een spaarkassysteem. Hierbij spaarden leden een maandelijks bedrag, dat uiteindelijk werd omgezet in een aandeel in het zwembad. Dit aandeel gaf niet alleen recht op rente, maar ook korting op de entreeprijs. De beheerder van de spaarkas werd het in 1923 opgerichte NV De Sportfondsen. Een initiatief dat in 1929 resulteerde in de opening van het allereerste Sportfondsenbad, Amsterdam-Oost, waarna er nog vele zouden volgen.

Nog steeds actueel

Hoewel Sportfondsenbaden allang niet meer bijeen worden gespaard via een spaarkassysteem, werd door Bierenbroodspot 100 jaar geleden de basis gelegd voor het stimuleren van sport en beweging. Erik Tromp, directeur Sportfondsen: “Met gepaste trots zie ik dat de droom van Han Bierenbroodspot een eeuw later nog steeds inspireert. Vitaal zijn is meer dan sport. Wanneer je je vitaal voelt, zit je lekker in je vel en heb je energie. Dat krijg je van jezelf uitdagen, van leren, van ontmoetingen en van ontspannen in de ruim 500 accommodaties die Sportfondsen vandaag de dag telt. Zowel in onze zwembaden, waar jaarlijks meer dan 60.000 zwemdiploma’s worden uitgereikt, als in onze sport- en welzijnsaccommodaties.”

Jubileumacties

Dit bijzondere jubileumjaar viert Sportfondsen niet alleen met medewerkers en relaties, maar ook met de vele bezoekers die deze mijlpaal mogelijk hebben gemaakt. Daarom worden door diverse Sportfondsen accommodaties winacties georganiseerd via social media. Daarnaast is er een speciale jubileumwebsite in het leven geroepen: sportfondsen100jaar.nl. Hier worden bezoekers in vogelvlucht langs 100 jaar Sportfondsen meegenomen door middel van een historische tijdlijn, maar ook met anekdotes van medewerkers en gasten, over bijzondere gebeurtenissen die zich in en rond Sportfondsen-accommodaties hebben afgespeeld.

Meer informatie:

www.sportfondsen100jaar.nl

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.